ПРВОТИМЦИ
НОВОСАДСКОГ ШАХОВСКОГ
КЛУБА

Играчи су свакако основа сваког спортског колектива и најважнији сегмент у функционисању Клуба. Осим преданих људи који су се, сво ово време, бавили организационим активностима, играчи су пресудно утицали на углед и врхунске резултате Новосадског шаховског клуба. Кроз читав протекли век, НШК је окупљао најбоље шахисте из Новог Сада и околине, пре свега Војводине, што је била одлика и свих других шаховских клубова. Касније, деведесетих година прошлог века, почела је и знатно већа комерцијализација шаха на, условно речено, тржишту играча, па су многи клубови формирали екипе сходно обезбеђеним буџетима (спонзорима), доводећи играче „са стране“. НШК је, захваљујући чињеници да је сам Нови Сад увек имао изузетне шахисте, играчку политику ослањао на домаће снаге. Управо ова чињеница је допринела да се почетком новог миленијума (од 2000-те године), формирала изузетна јака домаћа екипа, од врхунских шахиста који су били комшије и суграђани или из околних блиских градова, осим ретких изнуђених изузетака.

Овде пре свега мислимо на могућност ангажовања страних играча. Тако је створена врхунска екипа од играча који су већином поникли у самом НШК-у, што је јединствен случај не само у шаху, већ и другим спортовима.

Однос Управе и играча је сво ово време био изузетно коректан уз пуно разумевање и уважавање. Управа је увек пружала максималне услове у овкиру својих могућности, мада то сигурно нису били и увек најбољи услови упоређујући се са другим клубовима. С друге стране, играчи су својим односом, а посебно резултатима увек давали максимим, уз пуно уважавање периодичних проблема у финансијском функционисању клуба. Узајамно поверевење и уважавање, је резултирало и чињеницом да су играчи, након одустајања генералног спонзора, две године (2015 и 2016) играли потпуно без накнаде, што је не само реткост, већ и јединствен случај када су у питању врхунске екипе. И баш у таквим околностима освојена је дупла круна (Првенство и Куп 2015.године).

Када се има у виду да је у протекле две деценије било званично ангажовано само 15 домаћих играча, а да екипа може пријавити 10 играча, јасно је да НШК има стабилну и сталну екипу својих играча. Посебно, што од ових 15 играча, тројица су у протеклих 20 година наступала само по 1 сезону (Драгојловић, М. Поповић и Стојановић).

Са поносом истичемо да наши данашњи првотимци, ових актуелних година, представљали и представљају и окосницу државне репрезентације: Петар Поповић, Мирољуб Лазић, Бојан Вучковић, Драган Шолак, Александар Ковачевић, Роберт Маркуш, Душан Поповић.

ИГРАЧИ -ПРВОТИМЦИ НШК-а од 2001._html_9cb77694955529cc

Екипа НШК-а која је 2000-те године остварила пласман у Прву лигу и од тада је непрестално учесник смотре најбољих екипа. Стоје: Лескур Дејан, Поповић Петар, Неведничи Владислав, Мирољуб Лазић, Станко Јовић, Томислав Ракић, Милорад Лазић. Чуче: Миодраг Јевтић, Петар Бенковић, Драган Шолак и Миша Пап

ИГРАЧИ--ПРВОТИМЦИ-НШК-а-од-2001

Екипа НШК-а 2015-гдоине. Освојена дупла круна (Првенство и Куп). Д.Шолак, Б.Вучковић, Мир.Лазић, Д. Поповић, П.Поповић,С.Шарић,Р.Маркуш, М.Јевтић. А.Дреев, А. Ковачевић

ПРВОТИМЦИ
НОВОСАДСКОГ ШАХОВСКОГ КЛУБА
ОД 2001. ГОДИНЕ

dragansolak

Драган Шолак

robertmarkus

Роберт Маркуш

dusanpopovic

Душан Поповић

bojanvuckovic

Бојан Вучковић

aleksandarkovacevic

Александар Ковачевић

petarpopovic

Петар Поповић

miroljublazic

Мирољуб Лазић

sinisasaric

Синиша Шарић

miodragjevtic

Миодраг Јевтић

mihajlostojanovic

Михајло Стојановић

zlatkoilincic

Златко Илинчић

andjelkodragojlovic

Анђелко Драгојловић

dejanleskur

Дејан Лескур

dejanomorjan

Дејан Оморјан

milanpopovic

Милан Поповић

Славиша Брењо

Славиша Брењо

ЖЕНСКА ЕКИПА
НОВОСАДСКОГ ШАХОВСКОГ КЛУБА
ОД 2001. ГОДИНЕ

Остајући доследно политици ослањања на споствене снаге, НШК је такав однос имао и када је у питању женска екипа, па се и даље стрпљиво чека на стасавање млађих нарашатаја, како би и женска екипа могла да постиже боље такмичарске резултате.

ИГРАЧИ--ПРВОТИМЦИ-НШК-а-од-2001

Екипа НШК-а 2015. (Јелена Миливојевић, Данијела Грујић, Мира Пeјић и Светлана Стојадинов)

ИГРАЧИ -ПРВОТИМЦИ НШК-а од 2001._html_61d1fb890de04aa4

Екипа НШК-а 2013. Ј. Миливојевић, Ана Аџић, Ивана Шенк, Д. Грујић са вођом екипе Слободаном Аџићем

Екипа НШК-а 2021. (Исидора Гаковић, Данијела Петровић и Светлана Стојадинов)

snezanastojadinov

Светлана Стојадинов

anamarijamarjanovic

Анамарија Марјановић

mirapejic

Мира Пејић

jelenamilivojevic

Јелена Миливојевић

veronikasnajder

Вероника Шнајдер

kubraosturk

Кубра Озтурк

isidoragakovic

Исидора Гаковић

danijelagrujic

Данијела Грујић

anaadzic

Ана Аџић

ivanasenk

Ивана Шенк

julijanaterbe

Јулијана Тербе

danijelapetrovic

Данијела Петровић

СТРАНЦИ У МУШКОЈ ЕКИПИ
НОВОСАДСКОГ ШАХОВСКОГ КЛУБА

Сходно правилима и неопходној потреби ако се жели парирати по јачини прве табле, са другим врхунским екипама, у протеклим годинама, за мушку екипу НШК-а, су на званичним такмичењима наступали и страни играчи. И у избору страних играча, НШК је имао срећу, тако да су се сви изванредно уклопили у домаћи колектив и дали занчајан и често пресудан допинос у освајању титула и медаља.

Посебно се истиче велемајстор Владислав Неведничи који је преко 20 година играо за НШК и постао прави члан породице НШК-а.

Такође, напомињемо, да је сходно прописама шаховског савеза Србије, НШК-ов велемајстор Драган Шолак, до тада стандардни репрезентативац Србије (у НШК-у од четврте године живота), због преласка на страну рејтинг листу (Турска), третиран као странац, па најоригиналнији НШК-овац, пар година наступао као страни играч иако има српско држављанство.

vladislavnevednici

Владислав Неведничи

(велемајстор Румунија)
borisitkis

Борис Иткис

(интермајстор Молдавија)
aleksandaraleksandrov

Алексеј Александров

(велемајстор Белорусија)
zaharefimenko

Захар Ефименко

(велемајстор Украјна)
emilsutovski

Емил Сутовски

(велемајстор Израел)
sergejrubljevski

Сергеј Рубљевски

(велемајстор Русија)
aleksejdreev

Алексеј Дреев

(велемајстор Русија)
mustafajulmaz

Мустафа Јилмаз

(велемајстор Турска)
vahapsanal

Вахап Санал

(велемајстор Турска)

КАПИТЕН

Улога капитена у шаху, наизглед није тешка, али у стварности то је врло деликатан посао, који осим техничких активности и припрема захтева ваома велику способност процењивања и често доношења тешких одлука. НШК је последњих 20 година имао велику срећу да капитенску улогу има Миодраг Јевтић, фиде мајстор, који је осим маестрало вођење екипе до свих НШК-ових титула, често ускакао у екипу и као играч и тако давао велики допринос стабилности екипе.

Миодраг Јевтић ће свакако остати, не само у историји НШК-а као најупешнији капитен, већ сигурно и у историји екипног српског шаха.