ОСНИВАЊЕ
НОВОСАДСКОГ ШАХОВСКОГ
КЛУБА

Свима је мање-више познато да је Новосадски шаховски клуб наш најстарији шаховски клуб, када се гледа континуитет у постојању и раду и под истим именом. Наравно, на овим нашим ширим и ужим просторима, шах се играо и организовао и много раније, али је, сигурно је врло мало примера да један шаховски, и уопште, спортски колектив од свог званичног настанка толико дуго опстаје и ради без престанка. Први поуздани трагови организованог шаха у Новом Саду, датирају од 1889. године (што би се такође могло узети као оснивање Новосадског шаховског клуба,), када је, захваљујући др Јожефу Нои (Joszef dr Noa), тадашњем признатом судији, први пут основан шаховски клуб у Новом Саду.

Међутим, ти први кораци су били доста нестабилни, тако да је Нови Сад, тек из четвртог пута добио један стабилан и организован начин шаховског живота. То се догодило 12. фебруара 1922. године у просторијма хотела „Царица Јелисавета“ (данашњи хотел „Војводина“), када је основан садашњи Новосадски шаховски клуб. Иницијатори оснивања клуба су били Јован Рајковић (први председник клуба), Жарко Огњановић и Бошко Мештеровић. Од тада, популарни НШК, представља перјаницу организованог шаховског рада на нашим просторима, а често и квалитета кроз врхунске резултате, такмичарскимактивностима и својим чланством.

Joszef dr Noa

Jован Рајковић

Жарко Огњановић

Бошко Мештеровић

Драгоцена је чињеница да је сачуван и оригинални Записник са оснивачке скупштине НШК-а из 1922. године.

Од свог оснивања, НШК је сваке године (осим ратног периода 1941-44) учествовао на свим организованим екипним такмичењима и био организатор и учесник у организацији многих великих шаховских турнира и манифестација (међунардни велемајсторски турнири, појединачна првенства државе и многе друге манифестације).

Велики допринос, чланови НШК-а су дали и у организовању 29. Шаховске Олимпијаде, 1990. године у Новом Саду.

Хотел „Царица Јелисвата“ (данас „Војводина“), место оснивања НШК-а, 12.02.1922.