Најновије вести

Фиде Гранд При турнир у Београду

Фиде Гранд При турнир у Београду

На данашњој конференцији за медији председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић саопштио је да ће Београд и Србија следеће године бити домаћини једног од најзначајнијих турнира које ФИДЕ организује у склопу циклуса за првака света. Један од ФИДЕ Гран-при турнира ће се одржати у Београду у периоду 5-22. марта 2022. године!

– Србија ће наредне године бити домаћин турнира из категорије ФИДЕ Гран-при. Од фебруара до априла 2022. године одржавају се три везана ФИДЕ Гран-при турнира где учествују 24 најбоља играча света. На сваком ће се појавити по 16 играча, а сваки играч учествује на два турнира. Када се на крају резултати саберу, два најбоља ће се пласирати на Турнир кандидата. Топ играчи наредне године долазе у Београд – саопштио је председник Драган Лазић.

Подршку организацији ФИДЕ Гран-при турнира дао је лично председник Србије Александар Вучић, а све је договорено током недавне посете председника ФИДЕ Аркадија Дворковича Београду и Шаховском савезу Србије. Поред турнира из серије Гран при биће организован и један Бергер турнир на коме ће учествовати и наши велемајстори.

– Морам одмах да кажем да не желимо да правимо представу само за стране играче, већ смо мислили и о нашим шахистима и шахисткињама. Изразили смо жељу и намеру да организујемо бергер турнир највеће топ класе. Још увек морамо да се договоримо око читавог система. План је да на овом турниру игра два или три наша најбоља играча, то је сигурно. Правимо велику фешту на светском нивоу што је доказ поверења коју ФИДЕ има у наш савез – додао је председник Лазић.

На састанку одржаном у Председништву Србије било је речи и повећању фонда за подршку младим шаховским талентима, о појачању тренерског рада са свим репрезентативним селекцијама, као и акцији Шах у школе.

– Имамо још једну велику ексклузиву. Успоставили смо контакте са врхунским светским тренерима. Добро знате да је Иван Соколов сарађивао са Велимиром Ивићем и Луком Будисављевићем, сада је он селектор Црне Горе па су се ствари мало промениле. Међутим, имамо могућност да разговарамо са Владимиром Крамником, који је међу три најбоља тренера на свету. У свему томе посредовао је председник ФИДЕ Аркадиј Дворкович. Ја ћу причати са селектором и играчима на који начин то да искористимо. Добили смо и први “сигнал”, а он гласи да је Крамник заинтересован, дакле није ово само мој сан – открио је председник Лазић.

Специјални саветник задужен за међународну сарадњу и спонзорски пул, Маријан Стричевић говорио је о значају одржавања ФИДЕ Гран-при турнира у Београду, као и плановима за организацију Бизнис шаховске лиге 2022. Са посебним задовољством најавио је укључење једне познате компаније у спонзорисање једног нашег шахиста, по узору на спонзорства које имају најјачи играчи света.

– Што се Гранд прија тиче, то је нешто што смо тајно прижељкивали и са којим ћемо наш шах да подигнемо за лествицу више. Овакви турнири привлаче и велики број спонзора јер је ово највеће такмичење на свету. Са друге стране, ово је оправдање свим нашим досадашњим спонзорима. Што се саме организације тиче не сумњам да ће све бити на светском нивоу. Верујем да ћемо сваке године имати два светска или европска такмичења у Србији. Морам и да најавим да ће једна од највећих компанија на овим просторима ускоро постати спонзор једног нашег шахисте, па ћемо у наредном периоду видети како ће то изгледати. Надамо се да ћемо то моћи у наредном периоду мало да проширимо и да ће име ове компаније привући и остале да се укључе у наш тим – рекао је Стричевић.

Небојша Баралић, главни саветник председника Драгана Лазића говорио је активностима и турнирима који се налазе пред Шаховским савезом Србије до краја године, о даљим плановима развоја шаха у сколама и предшколским установама у Србији, као и о плановима за године које предстоје.

– Готово 30 година сам активан у српском шаху и по први пут сам оптимиста по питању будућности ове древне игре код нас. Видим да је оформљен тим који не гледа личне интересе већ интересе српског шаха. Ако томе додамо да имамо добре позиције и у светској и у европској шаховској федерацији, не сумњам у велики успех ускоро, можда чак и у Словенији. Очекује нас доста посла у наредном периоду. Прво је на реду Hибрид европско првенство за кадете и јуниоре, затим Светско првенство затвореника и притворених лица где ћемо такође имати своју екипу. Следи Гранд Свис где ћемо имати два представника у такмичарском делу и једног у сегменту медија. Велемајстори Велимир Ивић и Лука Будисављевић су добили специјалне позивнице које додељује председник ФИДЕ Аркадиј Дворкович, а трећи члан је Милан Динић који ће у Риги имати одговорну позицију шефа Пресс центра такмичења, – открио је Баралић и додао:

– У новембру нас очекује поменуто Европско првенство у Словенији, а почетком децембра Појединачно Првенство Србије на ком ће учестовати по 10 најбољих шахиста и шахисткиња и на самом крају године Нови Сад ће бити домаћин Првенства Европе за кадете у убрзаном и брзопотезном шаху.

На крају конференције председник Драган Лазић је истакао да након тачно годину рада новог руководства Шаховски савез Србије је постао стабилна и респектабилна организација препознатљива у шаховским круговима широм света, да има пуну подршку државе, Владе Србије, Министарства омладине и спорта. Уз захвалност свима који су учествовали у раду Савеза у протеклом периоду, позвао је све шахисте и љубитеље шаха да својим идејама и радом помогну даљи развој шаха у Србији.