Најновије вести

Обележено 100 година од рођења велемајстора Светозара Глигорића

Обележено 100 година од рођења велемајстора Светозара Глигорића

У најави можеш написати,: 02.фебруара 2023.године у организацији Шаховског савеза Србије, у Београду обележено је 100 година од рођења прослављеног велемајстора Светозара Глигорића.

Велемајстор Глигорић је био велики пријатељ и Почасни члан НШК-а. Испред НШК-а, свечаности су присуствовали председник Красоје Нотарош и директор Милорад Лазић.

Наш најбољи шахиста свих времена Светозар Глигорић рођен је пре једног века, 2. фебруара 1923. па је данашња емисија посвећена „националном Глиги“, како су га због успеха и популарности звали љубитељи шаха широм некадашње заједничке државе.

Светозар Глигорић даје изјаву новинару Радио Београда Предрагу Кнежевићу по завршетку Међузонског турнира у Порторожу 1958.

Био је предводник државног тима у златно доба од 1950-1980. када је Југославија била друга шаховска нација света иза неприкосновеног Совјетског Савеза. Освојио је 12 олимпијских медаља: златну, 6 сребрних и 5 бронзаних, а на Европским првенствима сребрну и 5 бронзаних. Победио на више десетина међународних турнира, два пута учествовао на турнирима кандидата за светског првака, важио за најбољег шахисту света ван Совјетског Савеза, дао огроман допринос унапређењу шаховске теорије… Био је новинар Борбе, спољнополитички коментатор НИН-а, а затим двадесетак година, до одласка у пензију, новинар наше куће – Радио Београда. Последњих година живота бавио се музиком, а неколико месеци пре смрти 14. августа 2012. као композитор, објавио је компакт-диск Како сам преживео XX век.

Светозар Глигорић и аутор емисије на представљању Глигорићевог ЦД-а „Како сам преживео XX век“

Користећи наше тонске записе, између осталог, чућете Глигорићево сећање како ја сазнао за шах и на који начин је као дечак учио његове основе? Шта га је привукло Београдском шах клубу као и успесима пре Другог светског рата? О једном од оснивача Медицинског факултета у Београду доктору Ники Миљанићу у чијем дому је одрастао после смрти својих родитеља. Зашто се током ратних збивања као партизан чак и беспотребно излагао опасности?

Светозар Глигорић и Михаил Таљ током четвртфиналног Меча кандидата за светског првака у Београду 1968.

О својој улози у оживљавању шаховског живота првих послератних година. Шта га је почетком педесетих одвратило од намере да заврши шаховску каријеру? О највећим успесима и преломном моменту четвртфиналног меча кандидата за светског првака против Михаила Таља 1968. О предисторији настанка чувене Мар дел Плата варијанте, вишедеценијском пријатељству са Робертом Фишером, наградама на турнирима, свом доприносу шаховској теорији. Зашто 1979. није одиграо меч са Фишером у Београду? О свом новинарском раду и чувеном радио-мосту када је 1971. у доба оскудних техничких могућности из уличне телефонске говорнице у Венецији разговарао са Робертом Фишером који је био у Буенос Аиресу и Тиграном Петросјаном у Москви, а све снимано у Радио Београду.

Светозар Глигорић као гимназијалац (седи пети с лева) у пролеће 1940.

О извештавању са меча у Рејкјавику у лето 1972. за титулу светског првака Фишер-Спаски за који је добио Златни микрофон Радио Београда. О музици којом је почео да се бави у 81. години…

Аутор Мирослав Нешић.
Преузето са www.rts.rs

UNESI NASLOV RAZDVAJANJA

UNESI TEKST