100 godina NŠK, Најновије вести

RTS: Vek Novosadskog šah kluba

RTS: Vek Novosadskog šah kluba

Vek Novosadskog šah kluba je tema 520. emisije. Naš najstariji aktivni klub osnovan je 12. februara 1922. a nedavno je svečano obeležen redak jubilej. Tim povodom gosti emisije biće FIDE majstor Krasoje Notaroš – član NŠK-a čak 64 godine i majstorski kandidat i višedecenijski istraživač šahovske istorije Slavko Stanojević. Kao izuzetni poznavaoci ove teme svojevremeno su i napisali knjigu Novosadski šahovski klub 1922-1997.

Slavko Stanojević i Krasoje Notaroš

U emisiji će između ostalog govoriti: o uticaju šahovskih zbivanja u Beču i Budimpešti, tada najznačajnijim centrima u svetu, na šah u Vojvodini. O šahovskom životu i ličnostima u Vojvodini krajem XIX i početkom XX veka koje su stvorili osnove osnivanju kluba.

O osnivačima NŠK-a: privredniku Jovanu Rajkoviću, novinaru Žarku Ognjanoviću, bankaru Bošku Mešteroviću i državnom službeniku Aleksandru Nićiforu. O interesovanju Novosađana da postanu članovi NŠK-a. O doprinosu ruskih izbeglica posle Velikog rata razvoju šaha na našim prostorima, posebno Nikolaja Stjepanoviča Kulžinskog. O značajnim turnirima koje je NŠK organizovao i prvom međugradskom meču na našim prostorima Subotica-Novi Sad 1924. kao i kasnijim duelima gradskih selekcija. O istaknutim šahistima kluba u međuratnom periodu: dr Radoslavu Ilijću, mladoj trojci, ili „petlićima“ kako su ih zvali u klubu: Mirku Brederu, Bori Totu i Žarku Popoviću. O poznatim svetskim šahistima koji su gostovali u Novom Sadu: Gezi Marociju, Rudolfu Špilmanu, svetskom prvaku Aleksandru Aljehinu i Andoru Lilientalu. O oživljavanju šahovskog života u Novom Sadu posle Drugog svetskog rata. Zašto se tada klub dve-tri godine zvao Sloga? O najznačajnijim posleratnim šahovskim događajima u Novom Sadu i igračima NŠK-a u tom periodu: Andriji Čanjiju, Aleksandru Vilovskom, Rudolfu Mariću, Antonu Dežeu, o prvom novosadskom velemajstoru Petru Popoviću i njegovom mlađem kolegi Dragan Šolaku, nekadašnjem srelektoru državnog tima Tomislavu Rakiću, kao i šahistkinjama Milunki Lazarević, Ljubici Jocić Živković i Dušici Čejić Ivanišević. O najznačajnijim uspesima kluba…