Најновије вести, 100 godina NŠK

Шаховски савез НС: Стогодишњица Новосадског шаховског клуба

Шаховски савез НС: Стогодишњица Новосадског шаховског клуба

Новосадски шаховски клуб је клуб континуираног рада и постојања под истим именом, те обимне шаховске активнсти и врхунских резултата. Садашњи Новосадски шаховски клуб основан је 12. фебруара 1922. године и није доживео судбину претходна три покушаја, јер није прекидао своју активност све до данас. Поменутог дана, на иницијативу Јована Рајковића (1872-1950), Жарка Огњановића /1889-1957) и Бошка Мештеровића (1890-1960), одржана је „седница за конституисање клуба“. У руком писаном оригиналном записнику, који се чува у архиви клуба, наводи се да је скуп одржан у сали хотела “Царица Јелисавета“ (данас хотел „Војводина“), да је присуствовало преко 40 љубитеља шаха, да је за првог председника изабран Ј. Рајковић, да су усвојена правила клуба (статут) и донете остале одлуке. Одмах по оснивању покренут је веома активан шаховски живот, па је Нови Сад, уз Загреб и Љубљану, а касније и Београд, постао шаховски центар Краљевине Југославије.
Одмах по оснивању клуба организован је турнир за првенство града. Прво су одигране квалификације, а затим, од 2. до 29. априла 1922. године, и двокружни финални турнир са 11 најбољих новосадских играча. После велике борбе заједнички су на циљ стигли Жарко Огњановић и Александар Нићифор, испред А. Розенберга, Ј. Крамера, Л. Бизама, и других. Тако је започета једна лепа и дуга традиција која траје до данашњих дана. Одиграно је 89 првенствених турнира до сада (2021.), а у листу победника уписано је преко 50 имена. Највише титула освојио је Николај Кулжински (1899-1974), чак 14, а иза њега је Антон Деже (1940-1991) са 11 титула. Највећи број наступа забележили су, легендарни др Радослав Илијћ (1894-1980) и Красоје Нотарош (1946), који су учествовали на 46 шампионата узастопно! Извор: nsk1922.rs

Више о клубу сазнајте на станици клуба.

Поводом обележавња 100. рођендана клуб је 9. септембра приредио свечану Скупштину одржану у амфитеатар сали СПЕНС-а. Свечаност је својим наступом увеличао хор РЕС МИРАНДА.

Додељена су и највиша клупска признања:
ПОЧАСНИ ЧЛАН НШК-а: велемајстор Божидар Ивановић
ПОЧАСНИ ПРЕДСЕДНИК НШК-а: Станко Јовић
ЗАСЛУЖНИ ЧЛАН НШК-а: Компанија ДДОР Осигурање, Татјана Ракочевић, Миладин Авдаловић

Посебне ЗАХВАЛНИЦЕ су додељене:
Покрајинском секретаријату за спорт и омладину
Управи за спорт и омладину Новог Сада
Јавна медијска установа Радио телевизија Војводине
Шаховском савезу Новог Сада
Компанији ББМинаква
Компанији ЕXИНГ Б&П
Компанији СМАРТОЦТО
Шах клубу БЕОГРАД

Након Скупштине, одржан је пригодан коктел на којем су гости и домаћини наставили дружење и разговоре.