100 godina NŠK, Најновије вести

Век Новосадског шаховског клуба

Век Новосадског шаховског клуба

Недавно је најстарији шаховски колектив у нашој земљи – Новосадски шаховски клуб (НШК) прославио веома вредан јубилеј – 100 година постојања!

Наиме, 12. фебруара 2022. године навршио се тачно век од оснивања садашњег НШК-а. Услед актуелне епидемиолошке ситуације, одржана је само радна Скупштина, на којој је, осим редовних Извештаја о раду клуба, усвојена платформа свечанијег обележавања стогодишњице, по многим друштвеним и спортским параметрима, нашег најбољег клуба: традиција, непрекидност постојања, врхунски резултати екипа и појединаца, врхунски играчи, знаменити чланови, организациони подухвати, обимне активности, допринос развоју шаха.

Прецизнији датуми обележавања великог јубилеја остављени су за топлији део године, када, надамо се, актуелна епидемија буде побеђена или значајно умањена, а основни програм ће се односити на одржавање свечане Скупштине, одржавање пригодних такмичења, турнира и симултанки, као и издавање монографије о стогодишњици клуба.

Имајући у виду све бољу перспективност српског шаха, коју омогућава садашњи Шаховски савез Србије, као и изузетан однос према спорту уопште и допринос који пружају покрајинске и градске надлежне спортске институције (Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, Градско веће Новог Сада за спорт и омладину), НШК-овци су велики оптимисти да ће обележавање овог јубилеја бити на примереном и заслужено високом нивоу.

Подсетимо, садашњи Новосадски шаховски клуб основан је 12. фебруара 1922. године и није доживео судбину претходна три покушаја, јер није прекидао своју активност све до данас. Поменутог дана, на иницијативу Јована Рајковића (1872–1950), Жарка Огњановића (1889–1957) и Бошка Мештеровића (1890–1960) одржана је „Седница за конституисање клуба“. У руком писаном оригиналном записнику, који се чува у архиви клуба, наводи се да је скуп одржан у сали хотела „Царица Јелисавета“ (данас хотел „Војводина“), да је присуствовало више од 40 љубитеља шаха, за првог председника изабран је Јован Рајковић, усвојена су правила клуба (Статут) и донете остале одлуке. Одмах по оснивању покренут је веома активан шаховски живот, па је Нови Сад, уз Загреб и Љубљану, а касније и Београд, постао шаховски центар Краљевине Југославије.

Одмах је и организован турнир за Првенство града, чиме је започета једна лепа и дуга традиција која траје до данашњих дана. Одиграно је 89 првенствених турнира закључно са прошлом годином, а у листу победника уписано је преко 50 имена. Највише титула освојио је Николај Кулжински (1899–1974), чак 14, а иза њега је Антон Деже (1940–1991) са 11 титула. Највећи број наступа забележили су легендарни др Радослав Илић (1894–1980) и Красоје Нотарош (1946), који су учествовали на 46 шампионата узастопно!

Званично Међуклупско првенство Краљевине Југославије први пут је организовано 1925. године и до Другог светског рата одиграно је 12 такмичења. Новосадски шаховски клуб је учествовао седам пута и имао је веома запажену улогу – четири пута је играо у финалу (тада се играло по куп систему), но на жалост ниједном није победио. После рата, клуб је пет пута био државни првак (2008, 2011, 2012, 2013. и 2015. године) и седам пута је освајао државни Куп – женска екипа је то остварила једном (1979. године), а мушка шест пута (2001, 2002, 2003, 2010, 2012. и 2015. године).

На крају, треба истаћи да је НШК један од оснивача Шаховског савеза Новог Сада. Иначе, крајем 2021. године, почео је са радом и нови званични сајт НШК-а, коме се може приступити на адреси: nsk1922.rs.

Извор: Дневник
Аутор: Милорад Лазић